Домой / Віза / Корисно знати / Безвізовий режим, його правила та умови

Безвізовий режим, його правила та умови

Безвізовий режим його правила та умови

Всі ми знаємо, що в 2017 році Україна і Європейський союз підписали асоціацію про безвізовий режим. На момент написання даної статті пройшов рік, що ж змінилося, як це працює на практиці і що може чекати нас у майбутньому?

Хочу відразу сказати, що дані рекомендації, які наводяться в цій статті, працюють на даний момент, як вони будуть працювати надалі, наприклад через місяць, сказати важко, так як правила постійно змінюються.

Оскільки, більшість Українців їдуть до Польщі по безвізу, в цій статті хочу торкнутися саме Польщі. Але більшість країн ЄС так само дотримуються цих правил.

Скільки днів можна перебувати в Європі?

Можна перебувати 90 днів протягом 180 днів, до якщо Ви вже відбули 90 днів без перерви в ЄС, тоді Вам потрібно бути 90 днів в Україні. Більш детально читайте в нашій статті візові коридори.

Чи можна працювати по безвізу в Польщі?

Так, в Польщі можна працювати по безвізу 90 днів, але після того як приїдете в Україну потрібно очікувати візовий коридор. Термін коридору становить 90 днів.

Чи можна відкрити візу відразу після роботи по безвізу? Якщо Ви працювали офіційно і у Вас під час роботи було запрошення (освядченіе), при виїзду в Україну роботодавець попросить в уженде нове запрошення на 180 днів, але в такому запрошенні йому відмовлять і Вам видадуть запрошення тільки на 90 днів! Але зверніть увагу що із запрошенням на 90 днів або менше Вам візу не відкриють в біометричний паспорт.

Що робити якщо на роботу потрібно їхати, а зараз коридор? Є 3 варіанти:

  • Відкрити візу по запрошенню від воєводи, називається воно зазволеніе (Zezwolenia)
  • Відкрити візу по запрошенню на сезонні роботи, називається воно засвядченіе (Zaświadczenie)
  • Подати на карту побиту перебуваючи по безвізу.

що потрібно для перетину кордону по безвізу

Список документів може відрізнятися в залежності від мети поїздки.

Якщо мета поїздки туризм :

  • Закордонний паспорт (біометричний)
  • Страховий поліс
  • Грошові кошти, готівкові або на карті, з розрахунку 150 злотих на добу перебування
  • Бронь готелю (не обов’язково)

Якщо мета поїздки: бізнес, конференції, виставки, до друзів, родичів і т.д.

Якщо мета поїздки працевлаштування .

У Польщі можна офіційно працювати з біометричним паспортом по безвізу 90 днів в півріччі. Але, зверніть увагу, що офіційно працювати по безвізу можна тільки в Польщі.

  • Закордонний паспорт (біометричний)
  • Страховий поліс
  • Запрошення на роботу від роботодавця

КраїнаМінімальна сума коштів на добу
АвстріяФіксованої суми немає, визначається в індивідуальному порядку
Бельгія45 євро для тих, хто зупинилися у приватних осіб і 95 євро — зупинка в готелі
Угорщина3,2 євро
Греція50 євро для дорослих, 25 євро для неповнолітніх.min 300 євро за перебування до 5 днів
Данія47 євро
Іспанія71 євро, min 637 євро незалежно від часу перебування
Італія269,60 євро на 1 людину на строк до 5 днів, для груп туристів менше
Латвія14 євро
Литва40 євро , 82 євро для неповнолітніх, 167 євро для тих, хто подаються на отримання Віда на проживання
Ліхтенштейн91 євро, для студентів 27 євро
Люксембургвизначається індивідуально
Мальта48 євро
Нідерланди34 евр про
Норвегія54 євро
Польща27 євро більше 3 днів, 71 євро до 3 днів
Португалія40 євро, мати при собі min 75 євро
Словаччина56 євро
Словенія70 євро, 35 євро для неповнолітніх у супроводі батьків
Фінляндія30 євро, або на індивідуальній основі
Франція32,50 євро з підтвердженням наявності житла, 65 євро — готель, 120 євро без підтвердження наявності житла
Чехія42 євро на термін до 30 днів
Швейцарія91 євро, для студентів 27 вро
Швеція47 євро
Естонія94 євро

Хто не може скористатися безвізом

Не платники аліментів. Громадянин, який зобов’язаний платити аліменти але ухиляється від сплат, його не пропустять в ЄС. Є певна база, де фіксуються всі порушники і при перетині кордону людину обов’язково перевірять по цій базі.

Люди, які знаходяться в базі SIS або знаходяться в переліку осіб яким заборонений в’їзд в ЄС. В основному це люди, які вже раніше порушували закони ЄС або правила перетину кордону.

Крім цих основних правил Вас можуть не впустити якщо: У Вас недостатньо коштів для перебування в країні ЄС, наприклад Ви сказали що хочете заїхати на 90 днів, а з собою є тільки 100 $.

Безвіз для дітей

Основний документ для перетину кордону з неповнолітньою дитиною — це біометричний закордонний паспорт. У кожної людини повинен бути свій особистий закордонний паспорт, незалежно від віку.

Трохи про закордонний паспорт для дитини

До 12 років у дитини не беруть відбитки пальців, але це не означає що паспорт буде не біометричний. Біометричний паспорт це паспорт з чіпом, на чіп може бути записана фотографія дитини, і цього буде достатньо, щоб вважати його біометричних. Починаючи з 16 років при отриманні закордонного паспорта потрібно мати з собою ID-паспорт (паспорт України у вигляді пластикової карти) без цього документа закордонний паспорт не буде видаватися.

Дітям до 14 років паспорт видається на 4 роки, після 16 років на 10 років.

При перетині кордону діти не зможуть виїжджати за паспортами батьків. Так само, з 01.04.2018 року прикордонна служба України не випускає дітей за паспортами батьків, навіть в сусідні країни.

Що потрібно для перетину кордону з дитиною:

Діти, які досягли 16 років, можуть подорожувати самостійно, ті хто ще не досяг 16-ти річчя, повинні подорожувати в:

  • Супроводі обох батьків
  • супроводі одного з батьків і за письмовою згодою другого (нотаріально завіреною)
  • Чи в супроводі довіреної особи з письмовою згодою батьків (нотаріально завіреною)

 У яких випадках не потрібен дозвіл батька або матері для виїзду:

  • Другий батько помер або визнаний безвісно відсутнім
  • Батько (мати) є іноземцем або особою без громадянства
  • Другий батько позбавлений батьківських прав або визнаний недієздатним
  • У свідоцтві про народження дитини запис про батька зроблено зі слів матері
  • Є рішення суду про надання дозволу на вивезення дитини з України
  • Дитина виїжджає на ПМЖ в іншу державу (при наявності відповідної відмітки)

Для дітей так само, як і для батьків потрібно обґрунтувати мету поїздки. Наприклад якщо їдете подорожувати, тоді потрібно:

  • Додаткове фінансове забезпечення на дитину
  • Бажано бронь готелю
  • Закордонні біометричні паспорта для кожного подорожуючого
  • Медичний поліс

Якщо мета подорожі буде інша, відповідно документи можуть відрізнятися, але основні документи, які повинні бути завжди це: Закордонний паспорт, страховий поліс.

Подорож на власному авто

Основна вимога при перетину кордону — це справність автомобіля. Необхідно заздалегідь підготуватися до подорожі, для цього перевірте стан шин, скла та фар.

Крім цього, обов’язково повинен бути аварійний комплект. У нього входить:

  • вогнегасник і аптечка
  • запасне колесо і домкрат
  • буксирувальний трос і аварійний знак
  • жилет зі світловідбиваючими вставками

Згідно з конвенцією про дорожній рух тонування вітрового і бічного скла заборонено. Зверніть також увагу на шини, вони повинні відповідати сезону.

На шини прикордонники звертають особливу увагу, в Польщі, наприклад, заборонено їздити на шипованих шинах, а в скандинавських країнах навпаки — по зимових дорогах можна пересуватися тільки на зимових шинах. Нюансів може бути дуже багато, тому заздалегідь ознайомтесь з правилами тієї країни, яку бажаєте відвідати.

Які можуть бути зміни в найближчим часом для безвіза

На момент написання статті є новини, що найближчим часом буде створена певна база, в якій необхідно буде попередньо зареєструватися, перед тим як їхати по безвізу. Причому ця реєстрація буде платною. Після того, як буде проведена реєстрація в системі, Ваші дані будуть перевірені на наявність порушень, на підставі перевірки в’їзд буде або дозволений або заборонений.

Але все одно остаточне рішення буде за прикордонником. Навіть при позитивному результаті, можуть відмовити в в’їзді, з різних причин.

Поки що ця інформація тільки чутки. Читайте коментарі, діліться своїм досвідом, задавайте питання, найсвіжіша інформація і обговорення саме там.

О программе Константин - визовый специалист

2 комментария

  1. Доброго дня. Чекаю карту побиту, дицизії ще не має.
    перебуваю в Польщі по безвізу 85 днів, терміново потрібно їхати на Україну, а через 1 місяць хочу вїхати назад, чк я можу це зробити?
    Дякую.

    • По штампу Ви можете знаходитись в Польщі скільки буде треба, час необмежений. Але якщо Ви виїдете в Україну, то діє загальне правило. Заїхати знову Ви зможете або по залишку безвізу (якщо дні залишаться), або по візі.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *