Домой / ПМЖ Польщі / Навчання в Польщі / Студентська віза в Польщу: які документи необхідні?
Студентська віза в Польщу: які документи необхідні?

Студентська віза в Польщу: які документи необхідні?

Студентська віза в Польщу — отримати освіту за кордоном мрія багатьох українських абітурієнтів. Саме Польща все більше приваблює молодь. Вся справа в близькості розташування країн, схожість мов і менталітету. У цій статті ми розберемося, як отримати студентську візу в Польщу, і що для цього необхідно.

Зі статті Ви дізнаєтесь:
Основні документи, які потрібні для оформлення студентської візи:
Заява-анкета
Фотографії
Паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт)
Паспорт громадянина України або id-карта
Страховий медичний поліс
Для неповнолітніх осіб, крім основного пакету документів, потрібно також приносити
Потрібні додаткові документи особам, які перебувають на батьківському зміст?
Скільки грошей має бути на рахунку?
Оформлення візи з метою проведення наукових робіт
Студентська віза в Польщу з метою стажування
Оформлення візи з метою волонтерства
Потрібно платити візовий та сервісний збір?
Скільки чекати на візу?
Висновки

Студентська віза в Польщу: які документи необхідні?

Основні документи, які потрібні для оформлення студентської візи в Польщу:

Заява-анкета на візу в Польщу.


Всі дані повинні бути вказані латинськими літерами. Рекомендується заповнювати анкету на польській мові, проте дозволяється ще англійською та українською мовою у транслітерації. Прізвище, ім’я та по батькові заявника повинні бути написані так, як зазначено в закордонному паспорті. В кінці анкети слід поставити підпис заявника. Якщо це неповнолітня дитина, то замість нього підпис ставить батько або мати.

Фотографії.

Розмір – 3.5*4.5 див. Кількість – 2 штуки. Зазвичай працівники фотоательє знають всі вимоги, однак ніхто не застрахований від зустрічі з непрофесіоналом. Для цього необхідно самому стежити за композицією фотографії, щоб не отримати відмову у візі. Розташовуватися до камери треба строго анфас. Особа – без міміки, рот закритий. Фон – світлий, однотонний. Окуляри дозволяються тільки з прозорими стеклами, за якими можна добре розгледіти очі. Затемнені або «хамелеони» заборонені. Головні убори можна надягати тільки за релігійними переконаннями. Однак вони також повинні відповідати вимогам: не перекривати риси обличчя і не робити тінь.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт)

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт)

  • Повинен бути дійсним на момент подання документів, і ще як мінімум 3 місяці після передбачуваної дати повернення на батьківщину.
  • » Повинен містити не менше двох порожніх сторінок для проставлення віз.

В візовий центр необхідно надати оригінал документа та копії всіх заповнених сторінок. Якщо у заявника є інші закордонні паспорти, то їх також необхідно додати до загального пакету документів. При оформленні візи для неповнолітньої дитини, в паспорті батька або матері повинно бути додатково дві вільні сторінки;

Паспорт громадянина України або id-карта.


Необхідний оригінал і копії документа. Важливо враховувати, що прізвище, ім’я та по батькові заявника у внутрішньому та закордонному паспортах повинні бути ідентичні. Інакше документи не будуть прийняті на розгляд.

Страховий медичний поліс для візи:

Страховий медичний поліс для візи:

Вартість можна уточнити тут

  • Сума покриття не менше 30 тисяч євро, яка поширюється на всі види термінових медичних послуг;
  • Зона покриття – всі країни Шенгенської зони;
  • Розмір франшизи не повинна перевищувати 150 євро. А для деяких міст України (Луцьк, Рівне, Тернопіль) 100 євро;
  • Обов’язково повинен бути надрукованим. Поліси, заповнені від руки, не приймаються;
  • Всі особисті дані заявника повинні бути вказані правильно, а прізвище, ім’я та по батькові – повністю збігатися з написаними в закордонному паспорті;
  • Термін дії повинен покривати весь період навчання в Польщі;
  • Оформляючи візу для неповнолітньої дитини, необхідно, щоб страхувальником виступав батько або мати;
  • Для отримання візи подається оригінал та копія страхівки, а також квитанція про її оплату. Чек обов’язково повинен бути надрукованим, а сума в чеку і в самій страховці повинні збігатися. Написані від руки квитанції не приймаються, вони повинні бути отримані або в банку, або в терміналі самообслуговування.

Особи, що не є громадянами України, мають підтвердити законність перебування в країні. Для цього необхідно принести довідку про фактичне місце проживання та виписку з банку, що підтверджує достатню наявність фінансових засобів.

Для неповнолітніх осіб, крім основного пакету документів, потрібно також приносити:

  • Свідоцтво про народження. Подається оригінал та якісна ксерокопія;
  • Внутрішні українські паспорта батька та матері. Потрібні тільки копії всіх заповнених сторінок;
  • Дозвіл від батьків на виїзд дитини за кордон, навіть якщо планується спільна поїздка. Воно обов’язково повинно бути завірене у нотаріуса і містити інформацію про країну, в яку буде їхати дитина, а також чіткі тимчасові рамки дії цього дозволу;
  • У разі, якщо у неповнолітньої особи є тільки один опікун, то потрібно подати документ, що підтверджує це.

Документи-підстави, що підтверджують мету перебування. В даному випадку – для отримання освіти. Перелік паперу буде залежати від форми і ступеня навчання.

Оформлення візи абітурієнтам бакалаврату, магістратури та аспірантури, а також особам, які планують проходження підготовчих курсів для вступу в навчальний заклад

Оформлення візи абітурієнтам бакалаврату

  • Довідка з вузу або іншого навчального закладу про зарахування абітурієнта на навчання. Її зазвичай надсилають з Польщі поштою. Важливо, щоб дата надходження і семестр були актуальними, інакше такий документ буде визнаний недійсним;
  • Квитанція про оплату за навчання. У разі, якщо студент буде перебувати на безкоштовній формі навчання, то вуз повинен надати письмове підтвердження цього факту;
  • Підтвердження місця проживання майбутнього студента. Це може бути договір про оренду житла або довідка з гуртожитку. Необхідним є також зазначення того, яка вартість даного проживання.

Підтвердження достатності фінансових коштів для проживання за кордоном і повернення на батьківщину. Такими документами можуть виступати:

1. дорожній чек;
2. виписка з банку про наявність кредитних коштів;
3. підтвердження з вузу про присвоєння студенту стипендії;
4. довідка про легальне працевлаштування, із зазначенням розміру заробітної плати;
5. виписка з польського банку про наявність у заявника фінансових коштів. Банк повинен обов’язково знаходитися на території Польщі.

Потрібні додаткові документи особам, які перебувають на батьківському зміст?

Незалежно від того, є дитина неповнолітнім чи ні, якщо його змістом займаються батьки, то необхідно надати відповідні папери. Такий папером є «спонсорський лист», яке повинно бути завірене у нотаріуса. У ньому вказується, що батьки зобов’язуються оплачувати проживання, проїзд та харчування дитини. Для повнолітніх студентів також необхідно отримати заяву від батьків про їх згоду містити дорослої дитини. Батько чи мати мають прикріпити до пакету документів і одну з паперів, що підтверджує їх благополучне фінансовий стан:

  1. Дорожній чек;
  2. виписка з банку про наявність кредитних коштів;
  3. підтвердження з вузу про присвоєння студенту стипендії;
  4. довідка про легальне працевлаштування, із зазначенням розміру заробітної плати;
  5. виписка з польського банку про наявність у заявника фінансових коштів. Банк повинен обов’язково знаходитися на території Польщі.

Скільки грошей має бути на рахунку на студентську візу в Польщу?

Скільки грошей має бути на рахунку на студентську візу в Польщу?

Українці, які планують навчання за кордоном, повинні мати гроші для повернення на батьківщину і для проживання на території іншої країни.

Згідно з польським законодавством, громадянам України достатньо мати при собі 200 злотих для того, щоб повернутися додому. А для перебування студента в Польщі необхідно 700 злотих щомісяця.

тобто, для оформлення річної студентської візи потрібно, як мінімум 700*12+200 = 8600 PLN, плюс оплата житла. Вона вираховується індивідуально, в залежності від того, де буде жити іноземний студент. Для цього необхідно принести довідку з гуртожитку чи договір про оренду житла, в якому указується щомісячна сума оплати.


Статус «студент» мають лише особи, які навчаються на денній формі, або проходять підготовчі курси.

Студентська віза в Польщу з метою проведення наукових робіт

Студентська віза в Польщу з метою проведення наукових робіт

Заявник зі статусом «вчений» повинен подати наступні документи для отримання візи:

  • Підтвердження про прийняття заявника з метою проведення наукових робіт. Воно повинно бути видано та підписано науковою установою, які перебувають у Польщі. За структурою підтвердження повинно відповідати трудовим контрактом або цивільно-правовим договором.
  • Підтвердження наявності фінансових коштів для перебування за кордоном і повернення на батьківщину.
  • Письмову заяву організатора наукової установи щодо його боргу покрити кошти з державного бюджету, пов’язані з прийняттям рішення про зобов’язання заявника повернутися, у зв’язку з його нелегальним перебуванням на території Республіки Польща протягом півроку з моменту закінчення договору.

Оформлення візи з метою стажування

Оформлення візи з метою стажування

Заявник зі статусом «стажер» повинен подати наступні документи для отримання візи:

  • Документ про поточний отриманні вищої освіти за межами ЄС (або за давністю не більше двох років).
  • Договір про оренду житла в Польщі;
  • Підтвердження наявності фінансових коштів для перебування за кордоном і повернення на батьківщину.
  • Письмове підтвердження організатора стажування.

Оформлення візи з метою волонтерства

Заявник зі статусом «волонтер» має подати такі документи для отримання візи:

  • Договір про оренду житла в Польщі;
  • Підтвердження наявності фінансових коштів для перебування за кордоном і повернення на батьківщину.
  • Письмове підтвердження від волонтерської організації, в якій буде працювати заявник.


Для отримання студентської візи, заявник повинен надати основний пакет документів і специфічні папери, що відповідають його статусу. Якщо у візовому центрі виявиться, що якихось документів не вистачає або вони заповнені неправильно, то заявнику буде надана можливість виправити помилки і донести папери протягом двох тижнів.

Потрібно платити візовий та сервісний збір?

Так, після подачі документів необхідно сплатити візовий та сервісний збір. Зробити це потрібно в той же день, в який подали документи.

Потрібно платити візовий та сервісний збір?

Громадянам України оплачують візовий збір у розмірі 14 євро, якщо заявка буде розглядатися в загальному порядку. Але в деяких ситуаціях Консул може прийняти рішення про прискорений розгляд. В такому випадку доведеться сплатити 30 євро. Громадяни інших країн обов’язково платять візовий збір у розмірі 60 євро.

Візовий збір для українських та іноземних громадян становить 14 євро.

Скільки чекати на студентську візу в Польщу?


Процес обробки документів зазвичай становить 7-10 днів, не враховуючи день подачі у візовий центр. Однак точна кількість часу вказати практично неможливо, адже все залежить від завантаженості працівників. В деяких випадках, на розгляд анкети та видачу візи потрібно близько двох місяців.

Висновки

Отримання європейської освіти це прекрасна інвестиція в своє майбутнє. Республіка Польща надає велику кількість робочих місць, високий рівень заробітних плат і якісне медичне обслуговування. Виходячи з наведеного вище матеріалу, можна зробити висновок, що оформлення студентської візи це досить зрозумілий процес. Головне врахувати всі нюанси і надати в візовий центр необхідні папери.

З цією статтею так само цікавляться:

 Що таке Karta absolwenta, які переваги вона дає українським випускникам у Польщі? Поліцеальная школа в Польщі і як в неї вступити Яка вартість навчання в Польщі для іноземців.
Що таке Karta absolwenta, які переваги вона дає українським випускникам у Польщі? Поліцеальная школа в Польщі і як в неї вступити Яка вартість навчання в Польщі для іноземців.

Студентська віза в Польщу, якщо залишилися питання пишіть їх в коментарях, із задоволенням відповімо! Вдалих і безпечних поїздок.

Смотрите также

Яка вартість навчання в Польщі для іноземців

Яка вартість навчання в Польщі для іноземців

Яка вартість навчання в Польщі для іноземців. Яка вартість навчання в Польщі — хороша освіта …

  • 0
    0
    Добрий день. Ваш банк, в якому у Вас є рахунки чи карти
  • 0
    0
    Добрий вечір! Скажіть, будь-ласка, який банк видає виписку з банку про наявність кредитних коштів
  • 0
    0
    Добрый день, в этой статье все указано, все документы.
  • 0
    0
    Добрый день... Подскажите пожалуйста какой пакет документов нужно собрать для детей на открытие национальной визы.