Домой / Виза / З 2018 року зміна в Польському законодавстві

З 2018 року зміна в Польському законодавстві

З 2018 року зміна в Польському законодавстві. З січня 2018г. Для роботи Українців в Польщі. Нова віза сезонні роботи, робота по безвизу і види запрошень.
Ці зміни в працевлаштуванні Українців в Польщу будуть цікаві для усіх сторін.

Нова віза в Польщу

Нова віза в Польщу — сезонні роботи що там цікавого, в перших список сезонних робіт визначений Польським законодательствам — Це сільське господарство, садівництво і туризм. Причому кожне з напрям в широкому значенні цього слова, туризм приміром це не лише походи з наметами але і ресторанний, готельний бізнес і усі супутні бізнеси в широкому спекторе, усе це стосується і сільського господарства і садівництва.

Спеціально під сезонні роботи в Польщі вводиться нова форма візи — Робоча віза D тільки з формою 5a, дозвіл (запрошення) на сезонні роботи видається на 9 місяців в течії трьох років.

Як це усе відбуватиметься?

Працедавець в Польщі повинен буде написати заява на старосту про те що йому потрібні сезонні робітники і отримати дозвіл від старости на запрошення іноземного співробітника. Це буде платно для працедавця, вартість звернення і видачі 30 злотих, причому староста може відмовити працедавцеві, це передбачено законодавчо, якщо приміром староста порахує що цьому працедавцеві не потрібний такий працівник або вид діяльності не відповідає на думку старости той дозвіл можуть і не видати, більше того запрошення староста може відмінити в процесі оформлення сезонної візи з Польщу, якщо він або його апарат виявить які або порушення. Зміна в Польському законодавстві

Так само з 01.01.2018 працедавець тепер не може автоматично віднімати плату за житло із зарплати, тепер це заборонено, це питання працедавець особисто обговорюватиме з працівником.

Що буде з піврічними запрошеннями?

З наступного року освядчения (оswiadczenie) дозвіл на роботу на підлогу року (180 днів) залишаються, не дивлячись на те що увесь рік ходили чутки що їх відмінять тим не мение вони залишаються, але і тут так само є присутніми зміни, із за того що минулого року державним органом Польщі було видано 1500 000 освядчений, а податки платили всього 227 000 чоловік, тобто мільйон куди те подівся усе це є посилився і береться під контроль.

З нового 2018 року буде зв’язка між трьома польськими структурами — це державна служба страхування, так звана ЗУС, агенция по контролю праці і варти граничними, тобто прикордонниками. Як тільки за запитом працедавця видаватиметься освядчение (оswiadczenie) вмить йтиме сигнал в усі три органи, і усі знатимуть що таке те запрошення видане такій те організацією.

Це означає що на межі з фальшивим запрошенням пройти буде вже неможливо, тому що прикордонники бачитимуть що таке запрошення видавалося і людина їде законно.

По прибуттю до працедавця, працедавець буде зобов’язаний тут же повідомити в агенцию по праці що ця людина прибула до нього і працюватиме, але якщо від фірми не поступатимуть інформація про прибуття людини на місце роботи вмить розходитиметься інформація по усіх органах. Охорона праці яка з нового року отримує великі повноваження по перевірках і штрафуванні може у будь-який час заявиться з перевіркою чому запрошення видаються, люди перетинають межу але не платяться зусы, причому штрафи значні від 1000 до 50000 злотих має право інспекція по охороні праці накладати штрафу, так само передається сигнал варта граничний про те що людина перетнув межа але на робота не прийшов і швидше за все де те знаходиться не легально, ось так є посилюється правило з 01.01.2018 р. в Польща.

Робота по безвизу в 2018г.

Залишається так само можливість працювати по біометричному паспорту для громадян України, процес не змінився, Ви можете заїхати в Польщу по біометричному паспорту, знайти роботу на місці, отримати освядчение від працедавця і далі спокійно працювати, після витікання 90 днів можна повернутися в Україну і оформити робочу візу на підлогу року або якщо вдалося домовиться з працедавцем подаватися на карту побыта.

Мінімальна заробітна плата в Польщі з 2018 р.

З 1-го січня мінімальна заробітна плата затверджена на рівні 2100 злотих брутто (тобто з урахуванням податків) вона піднялася на 100 злотих в порівнянні з 2017 роком, нетто що у нас прийнято називати на руки 1530 злотих, підняття звичайно не велике але воно у будь-якому разі є, так само якщо Ви працюєте не на трудовому договорі те почасова заробітна плата з 1-го січня складає 13.7 злотий. Так само хочу доповнити що прожитковий мінімум в Польщі вважається не як у нас індивідуально а на сім’ю і він складає 3489 злотих.

Якщо залишилися питання пишіть в коментарях, постараємося на все відповісти.

О программе Константин - визовый специалист

Смотрите также

Зміна роботодавця в Польщі

Зміна роботодавця в Польщі Зміна роботодавця в Польщі, зміст статті: Зміна роботодавця по піврічному запрошення …

629 комментариев

  1. А якщо я візьму запрошення на сезонні роботи від іншого роботодавця,чи потрібно анулювати це запрошення що у мене на руках?

    • Одночасно 2 однакових запрошення не видають одній особі в Ужонді праці. Запрошення анулються роботодавцем через деякий час, якщо працівник не приїхав на роботу. Якщо у Вас оформлене піврічне запрошення Освячення, то ви можете взяти на сезонні роботі запрошення — Засвядчення. Воно перекриває піврічне.

  2. Дякую. А по цьому запрошенню можна заїхати і щоб на фірмі переробили

  3. Світлана

    Доброго вечора! Працювала в Польші до 90 днів. Візи робочої немаю. Через який час можна знову їхати по біометричному паспорті. Дякую.

  4. Чи потрібно в 7- денний термін, після відкриття піврічної візи(несезонні роботи), з’явитись до роботодавця, чи можна і пізніше з’явитись?

  5. Добрий день.
    Я маю робочу візу до початку вересня. Умова з працедавцем закінчилась вчора. Я знайшла нову роботу, ще на місяць до кінця терміну візи, чекаю освядчення від нового працедавця. Чи можу я з цим освядченєм легально допрацювати?

  6. Привіт! Як повернути гроші за сплату візового збору? Дякую!

    • Константин - визовый специалист

      Доброго дня, треба звернутися в візовий центр і написати заяву на поверненя коштів.

      • В яких випадках можна повернути гроші за візовий збір? І ще одне питання: візовий збір проплачувала дружина чи може вона написати заяву про повернення коштів? Дякую за відповідь

        • Константин - визовый специалист

          Візовий збір можно повернути якщо Ви не прийшли на подачу документів в візовий центр або якщо відхилили реестрацію, з приводу дружини, нажаль не знаю, требо телефонувати в візовий центр +38 044 5955151 / +38 032 298 44 10 /+38 032 2362605 / +38 050 4193010 /+ 38 067 3430480 / +38 093 1755503

  7. На протязі якого часу можна піти написати заяву на повернення коштів? Дякую

  8. Катерина

    Якщо в мене оформлена воєводська віза, до роботодавця в якого я раніше відпрацювала піврічну візу та три місяці по біометриці, з 01.08.18 але за кордон я ще не виїхала та маю намір поїхати до іншого роботодавця на іншу працю. Які можуть бути наслідки.?Дякую.

    • Константин - визовый специалист

      Можно їхати до іншого роботодавця, але потрібно попросите переоформити запрошення.

  9. Светлана

    Я працювала по безвізу в сумі 84 дні.
    Чи можу я відкрити робочу візу по оswiadczenie.
    На скільки дні має воно бути,щоб відкрили візу?

  10. Під скажіть будь-ласка : я приїхав до праці в Польшу по запрошенню мені умови праці не підходять , я найшов іншу роботу приїхав туди пройшов всі тести , Бодання і мене не можуть взяти на роботу поки не анулюється по переднє запрошення — я звонив на попередню роботу і вони сказали мені що анулюють , але я вже 10 днів сижу на місці і чекаю цього анулювання . Скажіть скільки часу може тривати ця процедура ?

    • Константин - визовый специалист

      Треба уточняти в ужонді, по різних ужондах різні черги, в заголом до 2 тижнів процесс займає.

  11. Доброго дня. Візу відкрили на 180 днів з вересня місяця а роботодавець просить приіхати на 15 серпня говорить що на кордоні все буде добре тому що він підтвердить необхідність. Чи є таке можливим? Дякую

  12. Володимир

    Я використав всі свої 180днів в цьому році,чи можу я поїхати після нового року на роботу по біометрії? Чи є така можливість ще цього року якщо використав всі 180днів?

    • Константин - визовый специалист

      Після відпрацьованих 180 днів требі чекати коридор, требо бути в Україні 180 днів, коридор меже перебить запрошення від воєводи або запрошення на сезонні роботи. По безвізу можно їхати але лише як турист.

  13. В мене була Віза нового зразку на 106 днів чи можу я одразу зробити таку ж візу на 74 дні? Чи треба все ж чекати коридор?

  14. Чи дійсно потрібно перетнути кордон до 7 днів з моменту відкриття візи, чи це міф???

  15. ((В мене була Віза нового зразку на 106 днів чи можу я одразу зробити таку ж візу на 74 дні? Чи треба все ж чекати коридор?))
    Ви відповіли, що їхати по безвізу, чи матиму я првао тоді працювати по біометричному?

  16. Володимир

    Таке питання,якщо в мене віза закінчується наприклад 10го вересня,чиможу я перетнути кордон в тойже день?

  17. Володимир

    До 10го це включно? Якщо я правильно зрозумів я можу знаходитись в Польщі до 10го вересня 23:59годин

  18. Володимир

    Воєвудка в мене

    • Після закінчення перебування на візі D можна(маючи біопаспорт) перебувати далі ще до 90днів без потреби виїзду з Польщі.

  19. Володимир

    На жаль в мене не біо

  20. Володимир

    Чи є у вас вакансії по біометрії в інших країнах європи?

  21. Доброго дня. В знайомого була віза 180/180 . В липні цього року закінчився його термін перебування там. Чи обов»язково він має чекати корилор в 180? Чи може зробити зараз нову робочу, воєводську чи студентську візу. Якщо може, то яку з них? Чи не буде проблем на кордоні. Буду вдячна за відповідь.

    • Константин - визовый специалист

      Доброго дня, без очікування коридора можно офорляти візу по запрошенню від воєводи або студенську

  22. доброго дня,відпрацював пів річну візу,отримав годове приглашеніє а в ньому відмовили у посольстві.Що мені порадите робити?!

    • Доброго дня. Потрібно написати від себе листа консулу на апеляцію рішення. Бажано попросити роботодавця, щоб вам прислав офіційного листа-підтвердження, що справді Вас чекає і просить відкрити візу. Таким чином Ваше звернення буде підкріплене.
      В іншому разі можна їхати по безвізу, але лише як турист.

  23. Всем привет!

  24. Маю візу. Коли міняв роботу отримав нове запрошення і підписав умову праці. Мав перезаїхати по новому запрошенні і розпочати роботу. Чекаю на готовність всіх документів в Україні. Чи можу я не явитись до роботи, а просто перейти на іншу роботу. Дуже довго готуються документи. Через 4 місяці закінчиться піврічна умова праці.

  25. Моя підписана угода скасується, чи потрібно відробляти. По ній я ще не працював. І скільки часу я матиму на отримання іншого запрошеня як буду в Польші?

    • Константин - визовый специалист

      Якщо міняти роботодавця угода скасується, але якщо в угоді є інформація що треба відробляти, тоді потрібно буде відробити.

  26. Николай

    якщо заїхав по візі D05а і анульовали запрошення. скільки часу можна перебувати і шукати нового роботодавця щоб зробили нове запрошення і що буде якщо запрошення так і не зроблю. чи будуть проблеми з виїздом з польщі чи можливо будуть проблеми з відкриттям наступних віз ?

    • Константин - визовый специалист

      Можно знаходитись як турист 90 днів, потім якщо не знайшли роботу треба виїхати.

  27. У мене робоча польська віза D05 з 07.06. по 02.11.2018р.Запрошення на роботу з агенції праці в Польщі з 05.07. по 02.11.2018р.Я перебував на роботі з 10.06. по 29.07.2018р.Тепер приблизно 5-10 вересня планую знову їхати в Польщу на роботу по цьому ж запрошенні.Чи проїду я кордон без проблем?чи ще щось при собі потрібно мати?

  28. Зараз в мене робоча віза D05 на 160 днів з 05.06.2018 до 11.11.2018. 7 червня я перетнула кордон. Відпрацювала по ній офіційно 60 днів і 31.08.2018 повертаюсь в Україну. Чи можу я потім через місяць допрацювати по робочій візі у нового роботодавця по освядченію і ще залишитись в нього офіційно працювати після закінчення візи 90 днів.

  29. Доброго дня.В мене віза відкрита з березня місяця.Але я ще ніразу не виїздила,так як небуло праці.Зараз у мене в запрошенні стоїть дата заїзду 03.09.Чи можу я виїздити ще по цьому запрошенні.Чи воно ще дійсне? Шеф говорить що можна.Чи небеде проблем на границі?

  30. Доброго дня. Чи можна офіційно працевлаштуватись по репутраційній візі в Польщі ?

    • Константин - визовый специалист

      Доброго дня, ні, є мета подорожі, репатріація цеж не робоча віза.

  31. Доброго вечора,zaswiadczenie отримане 1.04, 90 днів відпрацювала по біометриці ( до 25.08) ,зареєстрована для подачі на візу 7.09 ,чи дійсне це засв’ядченє,воно до 31.12.18?

  32. Чи можна, маючи робочу візу Д06, виїхати на Україну, а повернутися по біо паспорту, якщо роботодавець скасує запрошення.

  33. У нас с женой визы d05заканчиваются 15.01.2019.если мы выедем до 1.01.2019.то нам можно будет подавать на полугодовую в начале года или ждать даты открытия предыдущей визы?

    • Добрый день. Если у Вас виза полугодовая, то снова на полугодовую можно подавать документы через 180 дней после окончания визы, даже если выедете раньше. Новый год никак на коридоры не влияет.

  34. Доброго дня. Цікавить, якщо на мене виготовив освядчення працедавець, але через те що він приховав деякі аспекти по роботі на його фірмі, я відмовився їхати до нього.
    Питання: якщо він його не анулював, чи зможе інший роботодавець виготовити ще раз освядчення на мене?

    • Константин - визовый специалист

      Доброго дня, можно, але це потрібно уточнювати в уженді.

  35. Виталий

    В мене є запрошення і з по ньому я зробив візу (на пів року). Якщо я найближчим часом не перетину кордон і роботодавець скасує запрошення. Чи потрібно робити нове, щоб заїхати в Польщу, в період візи?

  36. У мене робоча віза з 22.12.2017 по 08.10.2018 року я перебуваю в шенгензоні з 14.04.2018 по робочій візі маю з собою біометричний паспорт . скільки днів я можу перебувати в шенгензоні щоб не порушити закон це 90 днів по робочому запрошенні воно старого зразка і 90 днів по біометрії і чи потрібно перетинати кордон

  37. І ще одне запитання,якщо можна?Якщо у особи відкрита віза D cel wydania 05b то чи може вона бути затрудненою в Польщі по освядченію в заклад продукційний?Дуже дякую за майбутні відповіді!!!

  38. Якщо у особи відкрита віза D cell wydania 05b, то чи може ця особа бути затрудненою в Польщі по освядченію до закладу продукційного?

  39. Доброго дня!Ще попрошу допомоги в такому запитанні.Як є актуальна віза до грудня відкрита на основі воєвудського зазволеня.В цього працівника особа попрацювала 5 міс.,А потім ще 2тижні по освядченію. Зараз на Україні. Але чи може вона повернутися до Польщі по новому освядченію. ЧИ тільки може в’їхати по задоволенню так як має візу відкриту по задоволені?Дякую

  40. Скажіть будь ласка якщо в хлопця відкрита річна віза по зазволеню,Але працював він місяців по освядченію. ТО чи може він після закінчення цієї річної візи відкривати одразу піврічну візу по освядченію?Дякую

  41. Добрий день, скажіть будь ласка, якщо в мене є віза з 01.08.18 до 21.12.18 Візу відкривала на підставі запрошення. Але в Польщі я була тільки 5 днів. Зараз знову хочу поїхати на роботу по безвізовому режиму і мені на місці зроблять освядченє. Що буде з цією візою?

    • Константин - визовый специалист

      Добрий день, можно і по візі їхати, але потрібно переробити запрошення від нового роботодавця.

  42. Якщо у жінки відкрита річна віза по зазволеню,але ВЇХАВШИ в Польщу вона працювала 3міс.по освядченію .Зараз хоче змінити працедавця і знову працювати по новому освядченію. НА ЯКИЙ МАКСИМАЛЬНИЙ ТЕРМІН ВОНА МОЖЕ ДІСТАТИ ОСВЯДЧЕНІЄ.НА 3 МІСЯЦІ ЧИ НА ЦІЛІ 6МІСЯЦІВ?

    • Константин - визовый специалист

      Лише на 3 місяці дадуть, так як за останні пів року вона вже відпрацювала 3 місяці, залишилось 3.

  43. Відкрита віза по Засвітченію(звичайний паспорт)’їхала один раз.Зараз знову хочу їхати по цьому ж таки самому засвітченію.Потрібно інший документ,чи на кордоні проблем не буде?

    • Константин - визовый специалист

      Якщо роботодавець Вас чекае і не анульував запрошення тоді можно їхати.

  44. Віталій

    чи можна перетнути кордон із копією запрошення, щоб не втрачати час на пересилку оригіналу?

    • Константин - визовый специалист

      Ні, лише орігінал.

      • Я перетинав кордон з фото копією запрошення. Ягодин-Дорохуськ і пропустили.

        • Константин - визовый специалист

          Таке також можливо, все від прикордоника залежіть, але могли не пропустити.

  45. Наталія

    В мене запрошення від 15.08 до 31.12
    Віза буде лише в кінці вересня.Чи можуть мені анулювати запрошення?

    • Константин - визовый специалист

      Від роботодавця залежить, як домовитесь.

      • Наталія

        Але по цьому запрошення не можливо їхати до іншого роботодавця?

        • Константин - визовый специалист

          Якщо новий роботодавець тоді нове запрошення.

  46. Доброго дня. Мені зробили піврічне запрошення на роботу, але я там не хочу працювати. Чи можуть мені зараз зробити запрошення від іншої фірми? Чи потрібно перше анулювати?

  47. Добрий вечір
    Підкажіть будь-ласка
    Їду до Польщі на роботу по біометрії
    Запрошення від 1.09 по 29.11
    Планую вїхати 11.09
    Мені можна виїхати 29.11 чи можна коли закінчаться 90 днів

    • Константин - визовый специалист

      Требі рахувати 90 днів з моменту заїзда, і виїзджати не пізніше.

  48. чи можна їхати на іншу роботу якщо маєш запрошення від фірми де працював легально???

  49. Який термін дійсне воєвудське запрошення після отримання?просто в мене така ситуація що мені десь за 1.5 місяці має прийти воєвудське запрошення але мене може небути на той час в Україні.Чи можна подавати через 2-3 місяці після отримання запрошення?дякую

  50. Доброго дня.чи можна мати дві візи?наприклад воєвудску і естонську робочу?

  51. Вячеслав

    Добрий день,підскажіть будь ласка скільки часу зараз виготовляється вуєвудське запрошення,вже чекаю чотири з половиною місяці.це нормально чи ні..

    • Константин - визовый специалист

      Добрий день, це не нормально, в основному да 3 місяців.

  52. Доброго дня
    Якщо в мене запрошення від воєвуди
    І термін вказаний від 01.10.2018 до 31.12.2019 в сумі 1 рік і 3 місяці
    То це нормально ? Так має бути чи це якась помилка
    Тому що вроді запрошення має бути дійсне 360 днів і не більше

  53. Татьяна

    Мене теж цікавить ситуація з воєвудським запрошенням. Як використати решту днів
    запрошення, коли його видали на довше, ніж рік? Я так розумію, що доведеться робити нову візу. Чи передбачається в такому випадку коридор?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *