Домой / Німеччина / ВНЖ - Німецьке громадянство / Як отримати німецьке громадянство?

Як отримати німецьке громадянство?

Які кроки необхідно зробити для отримання німецького громадянства?

Щоб легально проживати в Німеччині, працювати і ростити дітей громадянство стає важливою метою. Німецьке законодавство в цьому питанні досить складне, процес важкий, але результат того вартий. Якщо знати всі вимоги і підводні камені, то отримання громадянства стає цілком реальним. Головне, поставитися до цього питання з усією серйозністю і не применшувати значення кожного з етапів. Тоді в результаті ви отримаєте громадянство європейської держави з розвиненою економікою, високим рівнем соціального захисту громадян і безпеки. Отже, які кроки потрібно зробити, які документи зібрати і куди подавати — про все це ми розповімо в сьогоднішньому матеріалі.

Зі статті Ви дізнаєтесь:
Які існують підстави для отримання громадянства?
Чи дає право на отримання громадянства факт покупки нерухомості?
Скільки років потрібно прожити в Німеччині, щоб подавати документи на громадянство?
Повний перелік умов
Можливість Ermessenseinsbürgerung — надання громадянства на розсуд
Друге і подвійне громадянство для резидентів країн СНД
Плюси і мінуси німецького громадянства
Поетапна процедура отримання громадянства
Етап 1. Необхідно розібратися, в яке Відомство необхідно звертатися
Етап 2. Проходження співбесіди
Етап 3. Підготовка пакету документів
Рівень володіння німецькою мовою
Етап 4. Розрахунок всіх витрат
Етап 5. Проходження тесту на громадянство
Етап 6. Очікування результату
Етап 7. Якщо по заявнику було прийнято позитивно рішення, йому висилають Zusicherung
Етап 8. Вихід з громадянства своєї країни
Етап 9. Отримання паспорта громадянина Німеччини
Чи можуть відмовити іноземцю в громадянстві?
Громадянство Німеччини для дітей
Чи можна відмовитися від громадянства Німеччини?
Підсумки

Які існують підстави для отримання громадянства?

Щоб подавати документи на німецьке громадянство, ви повинні чітко розуміти, чи є у вас для цього законні підстави. До таких належать:

  1. Шлюб з громадянином /громадянкою Німеччини;
  2. Народжені в НДР;
  3. Якщо у вас є німецьке коріння;
  4. Якщо іноземець — єврей;
  5. Внаслідок багаторічного проживання в країні.


На базі кожного з цих підстав проводиться окрема процедура, яка має свій регламент. У цьому матеріалі ми зупинимося на останньому пункті — отримання громадянства на підставі тривалого проживання в Німеччині. Тому далі по тексту ми будемо розглядати саме його.

Чи дає право на отримання громадянства факт покупки нерухомості?

Законом Німеччини не передбачені пільги для іноземців на отримання громадянства факт придбання житлової або нежитлової нерухомості. Хоча на деяких форумах активно обговорюється зовсім протилежне. Не вірте домислів, адже законодавство говорить про зворотне. Єдине, що дає покупка нерухомості — це коли ви подаєте документи при бізнес-еміграції і у вас запитують підтвердження проживання, вам немає необхідності підкладати договір оренди або інші підтвердження. Досить лише підкласти договір купівлі -продажу житла.

Скільки років потрібно прожити в Німеччині, щоб подавати документи на громадянство?

Якщо інше не передбачено законодавством і не виникає будь-яких колізій, то після восьми років безперервного проживання в країні можна подавати документи на громадянство. Підставою є:

  • Niederlassungserlaubnis — безстрокове дозвіл на проживання;
  • Blaue Karte EU – Блакитна карта для висококваліфікованих фахівців у своїй галузі;
  • Aufenthaltserlaubnis — тимчасовий дозвіл за умови, що зазначені умови проживання за нього співпадають з метою тривалого знаходження в країні.


Якщо іноземцю важко адаптуватися в місцевій незвичній культурі, він може вдатися до інтеграційних курсів. Їх основне завдання – допомогти зрозуміти країну зсередини і знайти в ній своє місце. При закінчення таких курсів, ви можете вже через 7 років подаватися на громадянство. А якщо ви покажете особливо відмінні результати навіть через 6 років. Це невеликий лайфхак, як прискорити процес і не вичікувати всі 8 років.

Повний перелік умов

Звичайно, лише проживши 8 років у країні – цього замало, щоб стати її громадянином. Ви повинні відповідати всьому переліку вимог, наведеним нижче:

  • Знання німецької мови на достатньому рівні;
  • Повагу і визнання цінностей держави, закладених у Конституції;
  • Відмову від свого громадянства на користь німецької;
  • Рівень доходу, що дозволить забезпечити себе і свою сім’ю, якщо немає соціальних виплат;
  • Успішна здача тесту на громадянство;
  • Відсутність судимості;
  • При подачі документів на громадянство повинен бути дійсний дозвіл на проживання.


Якщо всі умови дотримані, тоді можна сміливо переходити до процесу збору документів.

Можливість Ermessenseinsbürgerung – надання громадянства на розсуд

У виняткових випадках, навіть при невиконанні всіх пунктів, іноземцю може бути надано громадянство на розсуд держави. Це стосується тих нерезидентів, які представляють інтерес для Німеччини. Це можуть бути діячі мистецтва, науки або сфери високих технологій. У будь-якому разі, держава повинна захотіти видати громадянство цієї людини. Але мінімальні вимоги все ж повинні бути виконані.

Друге і подвійне громадянство для резидентів країн СНД

Для кращого розуміння позначимо, що термін «друге громадянство» говорить про те, що громадянин зберігає всі свої обов’язки щодо кожної з держав (наприклад, сплата податків). Поняття «подвійне громадянство» зберігає за громадянином право вибору, якою країні віддати перевагу і перед ким виконувати свої зобов’язання.

  • В Україні заборонено мати будь-якого громадянства, крім українського. Придбання громадянства іншої країни автоматично позбавляє громадянина наявного українського.
  • У Білорусі також заборонено мати подвійне громадянство, виключення тільки для РФ.
  • У Росії дозволено мати подвійне громадянство, але за законом РФ ці люди розглядаються як громадяни РФ.

Проте, яке б законодавство не було б у цих країн, головним все ж залишається законодавство Німеччини. А за нього подвійне громадянство може бути визнано тільки при наявності міждержавної домовленості. А у країн СНД таких договорів з Німеччиною немає і поки не передбачається. Тому, питання з подвійним громадянством для нас не актуальне.

Однією з вимог для отримання німецького громадянства є відмова від попереднього громадянства. Відповідно, особи, які претендують на це тільки на підставі тривалого перебування, не можуть мати подвійного громадянства.Але якщо громадянство виходить на підставі:

  1. Народження дитини в НДР;
  2. Німецьких коренів;
  3. Єврейської національності


то тут законодавство дещо інше. Те ж стосується і подвійного громадянства новонароджених.

Плюси і мінуси німецького громадянства

Так, як багато проживають в країні іноземці хотіли б отримати заповітне громадянство цієї країни, здається, що він цього будуть суцільні плюси. Але чи так це?

До мінусів наприклад можна віднести:

  • Досить трудомістких процес, ходіння по інстанціях, складання тестів та іспитів. Не кожен витримає цей шлях, особливо в літньому віці;
  • Відсутність інституту подвійного громадянства. Деякі іноземці все ж не хочуть позбавлятися громадянства своєї країни і це стає серйозною проблемою.

Але ось плюсів, на відміну від мінусів, набагато більше . І вони зрозумілі кожному, хто хоч трохи поживе в Німеччині і на собі відчує всю красу проживання в цій країні.

  • Безперешкодний проживання в розвиненій європейській країні;
  • Можливість мати ті ж права, що і корінні німці;
  • Високий рівень медицини і соціального захисту;
  • Доступ до професій, недоступним нерезидентам;
  • Вільне переміщення між країнами Європейського Союзу;
  • Право брати участь у виборах, а також бути кандидатом в місцеві чиновники;
  • Самостійний вибір місця проживання.


І ще багато різних великих і маленьких плюсів, які будуть відкриватися вам в процесі подальшого перебування в Німеччині.

Поетапна процедура отримання громадянства


Отже, підстави у вас є, всім вимогам ви відповідаєте, пора переходити до процесу безпосереднього отримання статусу. Нагадуємо, що зараз ми розглядаємо саме підставу: тривале перебування в Німеччині.

Етап 1. Необхідно розібратися, в яке Відомство необхідно звертатися

Для початку необхідно дізнатися, де знаходиться відомство, що займається справами іноземних громадян. У Німеччині воно узагальнено називається Einbürgerungsbehörde, але в різних містах назви можуть відрізнятися. Щоб дізнатися, куди нести документи, можна звернутися в одне з місцевих установ. Звичайно, якщо ви вже з’ясували, де вони знаходяться:

  1. У Аusländerbehörde — управління у справах нерезидентів;
  2. У Jugendmigrationsdienste — інформаційні центри для молоді;
  3. Migrationsberatung für erwachsene Zuwanderer — інформаційні центри для дорослих;
  4. У органах місцевого самоврядування.

Етап 2. Проходження співбесіди

Щоб записатися на співбесіду, перед цим потрібно пройти онлайн запити на сайті відомства. Живучи чергу в даному випадку не практикується. Вам потрібно знати точну дату і час.

Перше співбесіду дає можливість фахівцям ознайомитися з заявником, перевірити підстави і первинні документи. А також з’ясувати рівень володіння німецькою мовою, адже це досить важливо для подальшого проходження по етапах. Якщо все пройшло вдало, заявнику дають анкету. Її можна заповнити тут же, а можна взяти з собою додому. А також видадуть перелік всіх необхідних документів, які потрібно підготувати до наступного візиту. Законодавчо не встановлені терміни, відведені на збір документів. Все залежить від бажання і завзяття заявника.

Якщо заявнику більше 16 років, то подальші заходи він здійснює самостійно. якщо ж це дитина у віці до 16 років, то цим питанням займаються його батьки або особи, прирівняні законом до них.

Етап 3. Підготовка пакету документів

Мабуть, найскладніший і довгостроковий етап. Вам необхідно буде зібрати весь пакет документів, який вам оголосили при проходженні співбесіди. Деякі з них доведеться актуалізувати по кілька разів унаслідок досить довгого процесу підготовки всіх паперів.

документи

  1. Анкета (Antrag auf Einbürgerung). Якщо вона не була заповнена ще при проходженні співбесіди, заповнює і подаємо з пакетом документів;
  2. Копія всіх сторінок закордонного паспорта з відмітками;
  3. Копія документа, що свідчить про наявність посвідки на проживання в Німеччині;
  4. Свідоцтво про народження заявника;
  5. Документи про сімейний стан на сьогоднішній день і документи, що підтверджують його зміна протягом усього часу;
  6. Довідка про несудимість (Führungszeugnis);
  7. Підтвердження фінансового стану сім’ї в вигляді довідок, виписок з банку;
  8. Автобіографія;
  9. Чек про оплату мита € 190;
  10. Підтвердження рівня володіння німецькою мовою;
  11. Результати проходження іспиту на громадянство.

Рівень володіння німецькою мовою

Щоб підтвердити, що заявник володіє німецькою мовою на належному рівні, можна надати сертифікат будь-якої мовної школи Німеччини, що має дозвіл на це.

Крім закінчення мовної школи, також враховується:

  • Закінчення середньої школи, достатньо надати атестат;
  • Успішна навчання в школі;
  • Перехід або навчання в німецьку гімназію;
  • Закінчення німецького вузу.


Якщо ви володієте мовою на високому рівні, але у вас немає відповідного документа, ви можете здати іспит на знання мови і продемонструвати «Zertifikat Deutsch — B1». Звичайно, за іспит необхідно буде заплатити, але без сертифіката у вас не буде підтвердження.

Етап 4. Розрахунок всіх витрат

Всі ми прекрасно розуміємо, що без мит і зборів тут ніяк не обійтися, а ціна в євро багатьох лякає. Але від цього нікуди не дітися, платити доведеться в будь-якому випадку.

До обов’язкових платежів відносять:

  • Збір за розгляду заяви на громадянство — 255 євро. Ми вже писали, що 190 євро платять ще при подачі документів і вони не повертаються навіть в разі відмови. А якщо рішення позитивне — ще необхідно доплатити 65 євро;
  • Якщо документи оформляються для особи, яка не досягла 16 років, то збір складає 51 євро.
  • Однак в процесі збору документів виникає необхідність в додаткових витратах:
  • Ксерокопіювання та нотаріальне завірення документів, апостилювання;
  • Проходження іспитів і тестів;
  • Отримання мовних сертифікатів та інше.


Всі супутні витрати можуть скласти більше 1000 євро і ви повинні розраховувати на це.

Етап 5. Проходження тесту на громадянство

Тест є обов’язково процедурою, уникнути його не вдасться. Ви можете спочатку подати наявні документи, а тест пройти пізніше. Зазвичай, чергу на його проходження становить кілька місяців. Тому, наш вам рада, не чекайте збору всіх документів, записуйтеся на цей іспит відразу, щоб не втрачати дорогоцінний час.

Для здачі тесту необхідно грунтовно підготуватися, адже вам будуть задавати питання щодо країни. Ви повинні розбиратися в історії, культурі, устрій держави. До речі, питання в різних регіонах відрізняються між собою. Тому, готуйтеся саме по тому регіону, в якому будете здавати іспит. Вивчити список питань можна на цьому ресурсі.

Під час іспиту вам дається перелік питань у вигляді тесту. Всього буде 33 питання. Щоб іспит вам зарахувався, необхідно правильно відповісти хоча б на 17 питань.

Етап 6. Очікування результату


Як тільки ви подали всі документи, починається період очікування результату. Процес цей не швидкий і може займати до півроку. У цей час фахівці можуть запитувати у вас додаткові документи і відомості, які бажано надавати якомога швидше. Адже від цього залежить кінцевий термін отримання рішення. Так що запасайтесь терпінням і чекайте.

Етап 7. Якщо по заявнику було прийнято позитивно рішення, йому висилають Zusicherung


Це документ, який гарантує надання громадянства за умови відмови від вже наявного. І так, як для жителів країн СНД це обов’язкова умова, що переходимо до наступного кроку.

Етап 8. Вихід з громадянства своєї країни


Щоб відмовитися від громадянства своєї країни, необхідно звертатися в її консульство. Для цього попередньо записуєтеся на прийом і збираєте пакет документів. Німеччина дає на здійснення цього кроку 18 місяців, за цей час ви повинні встигнути зробити весь процес.

Етап 9. Отримання паспорта громадянина Німеччини

Іноді процес отримання паспорта може супроводжуватися цілим заходом, іноді немає. Головне — ви повинні вимовити присягу країні. Але це не обов’язково має проходити в один і той же день. Паспорт германии носить назву Ausweis. Як тільки ви його отримали, ви стаєте повноправним громадянином Німеччини з усіма правами та обов’язками.

Чи можуть відмовити іноземцю в громадянстві?

Звичайно, така ймовірність існує. Але найчастіше причиною стають самі заявники, які порушили один або кілька важливих пунктів. наприклад:

  • Надання неправдивої інформації;
  • Подача неповного пакета документів;
  • Неправильно заповнені документи, допущення помилок;
  • Надання підроблених документів;
  • Порушення законів Німеччини в процесі розгляду заяви.


Якщо ви з відповідальністю підійдете до питання отримання громадянства, зберете і подасте повний пакет документів, не будете порушувати регламент і закони — висока ймовірність того, що все пройде успішно. Все залежить від вас.

Громадянство Німеччини для дітей

Якщо один або обоє батьків є громадянами Німеччини, дитина також має право на отримання такого громадянства. Але існує можливість отримання громадянства дитиною, чиї батьки є нерезидентами Німеччини. Такий варіант можливий, якщо:

  1. Дитина народжена в Німеччині;
  2. Один або обидва батьків як мінімум 8 років до цього проживали в Німеччині;
  3. Батько має безстроковий вид на проживання.


В такому випадку у дитини може бути легальне подвійне громадянство. Але по досягненню 21 років він зобов’язаний буде вибрати, яке громадянство він хоче залишити.

Чи можна відмовитися від громадянства Німеччини?


Звичайно, в будь-який момент громадянин може відмовитися від німецького громадянства, якщо на те є причини. Для цього необхідно звернутися у відповідне відомство з пакетом документів, сплатити мита і почати процес відмови.

Підсумки

Щоб процес отримання громадянства для вас був максимально легким, а результат позитивним — рекомендуємо вам детально ознайомитися з наданою інформацією. Чим ретельніше ви будете підготовлені, тим менше неприємних сюрпризів вас чекатиме попереду.

З цією статтею так само цікавляться:

Медична страховка для оформлення Шенгенської або національної візи Блакитна карта в Німеччині: що вона дає працівникові ВНЖ Німеччини, види і переваги

Якщо залишилися питання пишіть їх в коментарях, із задоволенням відповімо! Вдалих і безпечних поїздок.