Домой / Німеччина / Віза / Бізнес віза в Німеччину

Бізнес віза в Німеччину

Бізнес віза в Німеччину: для чого вона потрібна, і як правильно її оформити

Українські бізнесмени часто потребують ділових поїздках за кордон. Одним з найбільш поширених напрямків є Німеччина. У цій статті ми розберемося в понятті «бізнес віза», з якою метою її відкривають і які нюанси потрібно врахувати при подачі документів.

Зі статті Ви дізнаєтесь:
Визначення поняття «бізнес віза»
Які бувають типи віз для ділових поїздок?
Які документи можуть бути підставами для відкриття власного бізнесу в Німеччині?
Як оформити бізнес візу до Німеччини?
Етап 1. Вибір типу бізнес-візи
Етап 2. Запис на подачу документів
Етап 3. Збір пакету документів
Етап 4. Подача документів
Етап 5. Очікування і отримання готової візи
Який термін дії ділової візи в Німеччину?
Яка ціна візи?
Чому відмовляють у видачі візи і як цього уникнути?
Що таке апеляція?
Висновки

Визначення поняття «бізнес віза»

Перед тим, як почати оформлення бізнес візи, необхідно розібратися в самому понятті. Часто претенденти впевнені, що для ділових поїздок існує якийсь певний тип візи, і намагаються оформити саме її. Звичайно, документи подати в посольство можна, але, швидше за все, прийде відмова. Це пов’язано з тим, що заявник повинен мати вагомі підстави для відкриття тієї чи іншої візи.

Бізнес (діловий) візою називається велика кількість дозволів. Це можуть бути візи для ведення бізнесу, візи для участі в конференціях і переговорах, і навіть візи для укладення угоди. Для кожного з цих дозволів потрібні різні підстави.

Необхідно також згадати про те, що бізнес віза до Німеччини дозволяє тільки в’їзд на територію країни. А для ведення бізнесу потрібні додаткові дозволи, які видає німецька держава.

Які бувають типи віз для ділових поїздок?

Шенгенська. Для деяких категорій громадян передбачений тільки такий тип візи і ніякий інший. До них відносяться:

  • Далекобійники;
  • Екіпаж міжнародних поїздів та автобусів;
  • Журналісти;
  • Бажають влаштуватися на сезонну або короткочасну роботу;
  • Офіційні делегації;
  • Особи, які подорожують з діловою метою.

Перші три категорії повинні оформлювати Шенгенську візу тільки тому, що вони, як правило, працюють в різних країнах. Якщо ж працевлаштування не передбачає виїзд з Німеччини, то можна зробити національну візу.

Для нетривалої роботи і поїздки в складі делегації виділяється не більше 3 місяців. Тому робити національну візу просто немає сенсу.

«Ділова мета» має на увазі переговори з бізнес-партнерами на території Німеччини, підписання договорів і так далі. Ви не можете вести по ній бізнес, тільки налагоджувати зв’язки.

І Шенгенська, і національна. Наведені нижче підстави можуть служити і для відкриття Шенгеской візи. Однак якщо необхідно перебувати в Німеччині більше 90 днів, то оформляється національна віза. Які ж це підстави?

  • Наукова діяльність;
  • Інтернатура, стажування;

Тут мається на увазі запрошення від державних німецьких ВНЗ або отримання гранту.

Підприємницька діяльність. Для того, щоб відкрити свою справу в Німеччині необхідно мати документально підтверджені підстави. Як правило, для цього передбачається національна віза, але отримати її не завжди просто.Нижче ми поетапно розглянемо всі нюанси, щоб мінімізувати ризики відмови.

Які документи можуть бути підставами для відкриття власного бізнесу в Німеччині?



Як правило, це повинні бути нотаріально завірені папери, що підтверджують реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності в Німеччині, або договір між учасниками даного бізнесу.

Як оформити бізнес візу до Німеччини?


Далі ми поетапно розглянемо весь процес оформлення бізнес візи в Німеччину.

Етап 1. Вибір типу бізнес-візи


Ми вже розповіли, які типи віз існують і чим вони відрізняються. Претендентові необхідно лише з’ясувати, скільки днів він планує провести в Німеччині. Якщо цей термін не перевищує 3 місяці, то підійде Шенгенська віза, а якщо перевищує — національна. Це дуже важливий момент, від якого залежить вибір інстанції для подачі пакета документів. Для оформлення Шенгенської візи документи подаються у візовому центрі, а для національної — в консульстві.

Етап 2. Запис на подачу документів


Перед подачею документів необхідно заздалегідь записатися в чергу на конкретну дату і час. Для Шенгенської візи це можна зробити онлайн на сайті germanyvac-ua.com. Для запису на національну візу необхідно перейти на наступний ресурс: https://service2.diplo.de/rktermin/extern/choose_realmList.do?request_locale=de&locationCode=kiew

Етап 3. Збір пакету документів

Формувати пакет документів рекомендується заздалегідь, а перед подачею до візового центру ще раз уважно все перевірити. Адже при відсутності хоча б одного з основних документів у видачі візи буде відмовлено. Які документи потрібні?

  • Antrag auf Erteilung eines nationalen Visums. Це спеціальна анкета, в яку здобувач вносить всі свої дані на німецькій мові. Необхідно роздрукувати два бланка і кожен з них грамотно заповнити, не допустивши жодної помилки.
  • Фотографії (3 штуки). Не завжди фотографи роблять правильні фотографії, а у претендента згодом виникає маса проблем. Щоб цього уникнути, необхідно самому знати, як повинна виглядати фотографія і проконтролювати весь процес. Важливо, щоб фотографія була новою, зробленої не більше півроку тому. Особа має бути спокійним, без будь-якої міміки. Очі — відкриті, без прищура. Окуляри — тільки з прозорим склом, що не затемнені, за ними має бути добре видно очі. Головні убори дозволені тільки в тому випадку, якщо вони використовуються з релігійних міркувань. Але до них теж є вимоги: весь овал обличчя повинен бути добре видно, і головний убір не повинен створювати ніяких тіней. Фон на фото повинен бути світлим.
  • Паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Необхідно пред’явити оригінал, а в пакет документів вкласти копії всіх сторінок.
  • Внутрішній паспорт громадянина України. Вимоги такі ж, як і до закордонного паспорту.
  • Документ-підстава для в’їзду або перебування на території Німеччини.
  • Медичний страховий поліс. Страхове покриття повинне бути не менше 30 тисяч євро, а зона покриття — всі країни Євросоюзу.
  • Квитанції про оплату сервісного і /або консульського збору.

Це перелік основних документів, але безпосередньо перед подачею краще уточнити, які ще документи можуть знадобитися. І важливо скласти їх в правильному порядку, адже нерідкі випадки відмови в прийомі документів тільки через те, що не було дотримано порядок.

документи підстави

Підставою може служити трудовий договір або запрошення на роботу.Також німецькі бізнес-партнери можуть вислати українському бізнесменові Einladung (спеціальне запрошення). Його можна використовувати, якщо метою поїздки є — укладання контрактів, переговори або знайомство з новими партнерами.

Етап 4. Подача документів



Здійснюючи попередній запис, претендент повинен вибрати конкретну дату і час подачі документів на візу. Якщо він не приходить — його місце анулюється, а гроші за оплачені збори не повертаються. Важливо перевірити наявність усіх документів і правильність їх заповнення. Ми рекомендуємо взяти з собою кілька порожніх бланків, щоб, в разі виявлення помилки, можна було моментально все виправити на місці.

Етап 5. Очікування і отримання готової візи

На розгляд документів і прийняття рішення з приводу видачі візи необхідно не менше тижня. Все залежить від типу візи і зайнятості співробітників посольства. Зазвичай Шенгенську візу видають приблизно через 10 днів, а національну — через місяць. Після прийнятого рішення здобувачеві буде відправлений відповідь: за допомогою повідомлення на телефон, або листом на електронну пошту. Потім необхідно прийти в посольство /візовий центр і забрати свій закордонний паспорт з візою. Зробити це може тільки здобувач особисто.

Який термін дії ділової візи в Німеччину?

Як вже говорилося вище, тип німецької візи безпосередньо залежить від кількості днів перебування в країні. Якщо отримати Шенгенську візу, то можна перебувати на території Німеччини три місяці протягом 180 днів. Оформляючи національну візу, потрібно враховувати, що її зазвичай дають на термін до півроку. Будучи вже в Німеччині можна спробувати оформити необхідні документи, і отримати ВНЖ.

Яка ціна візи?



Перед подачею документів необхідно сплатити сервісний і /або консульський збір. Для Шенгенської візи консульський збір складає 35 євро, а сервісний — від 18 до 22 євро. Оформлення національної візи для громадян України є безкоштовним.

Чому відмовляють у видачі візи і як цього уникнути?

Відомо, що відсоток відмов у видачі візи в Німеччину один з найвищих серед усіх європейських країн. Українцям відмовляють приблизно в 5% випадків, і цей показник з кожним роком зростає. Часто претендентам відмовляють у видачі візи навіть без детальних пояснень. Але найпоширенішими причинами є:

  • Брак документів. Щоб цього уникнути необхідно в день подачі уважно перевірити свої документи і переконатися, що все на місці. Якщо ж брак виявили прямо у візовому центрі або посольстві, то необхідно уточнити про можливість доносу необхідних паперів.
  • Виявлення підробленого документа. Буває, що здобувачі купують фальшиві запрошення або інші документи-підстави. Якщо ж про це дізнаються польські чиновники, то відмова буде негайним, і апеляцію краще не подавати, адже може стати тільки гірше.
  • Неправильне заповнення бланків. Мабуть, найбільш поширена причина. Тому скрупульозно перевіряйте кожну написану букву.


Цей список можна довго продовжувати, але ми вказали найпопулярніші причини відмови в отриманні німецької візи.

Що таке апеляція?


Якщо здобувач впевнений, що йому відмовили у видачі візи необгрунтовано, то він може оскаржити це рішення. Важливо бути впевненим, що помилки припустилися саме польські чиновники. Інакше апеляція не увінчається успіхом.

Висновки

Як видно з вищевикладеного матеріалу, в отриманні німецької бізнес візи існує багато нюансів. Однак, ретельно вивчивши їх, можна бути впевненим у своєму успіху і розвивати свій бізнес в одній з найрозвиненіших європейських країн — в Німеччині.

З цією статтею так само цікавляться:

Робоча віза в Німеччину Оформлення візи для вивчення мови в Німеччині Як записатися на співбесіду в посольство Німеччини в Києві

Якщо залишилися питання пишіть їх в коментарях, із задоволенням відповімо! Вдалих і безпечних поїздок.

Смотрите также

Медицинская страховка для оформления Шенгенской или национальной визы

Медична страховка для оформлення Шенгенської або національної візи

Медична страховка для оформлення Шенгенської або національної візи Вирушаючи в країни Євросоюзу, іноземцям необхідно оформляти …